Team Smart Mobility is onderweg!

Gepubliceerd op 14 november 2017

Begin oktober is het Team Smart Mobility van start gegaan. De twintig deelnemers aan dit unieke project - opgezet door o.a. de Provincie Overijssel, gemeentes, adviesbureaus en infra-bedrijven - zijn inmiddels ruim een maand onderweg en volledig ondergedompeld in de wereld van slimme mobiliteit en alles wat daarmee te maken heeft. En dat is nogal wat.

Geschreven door: Edward Looyé

Onder leiding van Erna Hissink en Erik Wegh komt het team intensief in aanraking met thema’s als Verkeerkunde, Verkeersorganisatie, Verkeersontwerp, Verkeersgedrag, Verkeersveiligheid enz. Maar daarnaast krijgen deze zij-instromers in het vakgebied een crash course op het gebied van Advies- en Presentatievaardigheden, Project- en Risicomanagement en andere persoonlijke competenties. De bijzondere setting waarin overheden en het bedrijfsleven nauw samenwerken aan een steeds slimmer wordende infrastructuur is een wereld op zich.

Nationaal Verkeerskunde Congres (NVC2017)

Dat werd ook duidelijk op het NVC2017 op 2 en 3 november in Zwolle. Het congres werd op de haar kenmerkende positieve wijze geopend door Lindy Molenkamp, waarna twee dagen volgden vol inspirerende sprekers, tientallen presentaties van interessante onderzoeken vanuit onderwijs, overheden en consultancy, maar natuurlijk ook veel en intensief netwerken. Het congres was een prachtige gelegenheid voor de teamleden om hun netwerk te vergroten in de sector en nieuwe mensen te ontmoeten en te spreken. Wie is wie in de wereld van Smart Mobility, wat verstaan we er eigenlijk onder en hoe gaan we die noodzakelijke transitie naar slimme mobiliteit organiseren en realiseren?

Actieagenda Slimme Mobiliteit

Eind oktober was het team Smart Mobility ook al aanwezig in Zutphen bij de kick-off van de actie-agenda van Overijssel en Gelderland. Een ambitieuze agenda vol concrete ideeën, die een extra impuls zullen geven aan de ontwikkeling van slimme mobiliteit in de regio. Overal zien we nieuwe technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden, die bij kunnen dragen aan een betere bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid. Maar al die techniek is geen doel op zich. Het gaat juist om de mens, de verkeersdeelnemer. Het Team Smart Mobility is samengesteld uit mensen met veel ervaring in andere sectoren en met allerlei verschillende achtergronden. Daardoor bieden zij een innovatieve kijk op toepassingen en komen ze met oplossingen die minder voor de hand liggen, maar die in de nieuwe wereld van zelfsturende auto’s, slimme fietsen, nieuwe apps en talloze sensoren bijdragen aan slimme mobiliteit.

Gedreven en bevlogen

Van oktober tot december neemt een groot aantal sprekers en inleiders het team mee, ieder op zijn of haar eigen specifieke vakgebied. Statenlid en Teamleider Directiestaf Alwin te Rietstap gaf op gedreven wijze een mooi kijkje achter de schermen van de ambtelijke en bestuurlijke organisatie. Business Consultant Marco Buijnsters wist in twee dagen de kracht en energie van projectmanagement over te dragen op de teamleden.  De bevlogen topadviseur op het gebied van slimme mobiliteit Frans op de Beek wist met zijn Open College in Brainz de toehoorders urenlang te boeien, hoewel hij moeiteloos een hele week zijn passie voor het onderwerp had kunnen overdragen. Maar aan de andere kant werd hij óók uitgedaagd door de frisse inzichten, waarmee de teamleden hem uitdaagden. Arie de Bie, verkeerskundig ontwerper bij de gemeente Zwolle kon onuitputtelijk vertellen over mooie infra-projecten en verkeerskundige uitdagingen van deze tijd en in de toekomst. En zo zal een groot aantal experts de teamleden de komende maanden nog verder verrijken met hun kennis, kunde en passie voor Smart Mobility.