Werken in de Slimme Verkeersregeltechniek staat op groen

Gepubliceerd op 4 oktober 2018

Afgelopen maandag trapten 13 kersverse verkeerskundigen in opleiding af met de lancering van het team ‘Aan het Werk in de Slimme Verkeersregeltechniek*’. Het komende jaar worden zo’n 800 verkeerslichten in Nederland slim gemaakt. Een landelijke missie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, gezamenlijke provincies, gemeenten en marktpartijen. Overijssel werkt in dit opleidingsproject samen met een brede coalitie van partners die allemaal een eigen, uniek en onmisbaar steentje bijdragen aan het vernieuwen en verbeteren van mobiliteit met de focus op de verkeersregeltechniek. Een van de toepassingsgebieden waarop de opleiding is gericht zijn de zogenaamde slimme verkeerslichten. Dit vraagt nieuwe kennis en competenties die nu nog beperkt beschikbaar zijn in Nederland.

De opleiding kent bovendien een werkgelegenheidsaspect. Het gaat om dertien personen die vanuit de werkloosheid en de bijstand een nieuwe draai aan hun eigen toekomst willen geven. Dit gaan ze doen door in een traject van 3 maanden met gerichte opleiding nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om dit vervolgens 3 maanden in een werkervaringsplaats op het gebied van verkeersregeltechniek toe te passen. De opleiding wordt gefinancierd en gegeven door allerlei partijen die een SROI-plicht (Social Return on Investment) hebben bij de provincie. Zo wordt op een waardevolle manier de SROI-plicht ingevuld. En werken we op deze manier in een brede coalitie aan de mobiliteitsopgave van Nederland.

*Slimme verkeersregeltechniek: Verkeersinstallaties zoals verkeerslichten die worden gekoppeld aan het internet. Hierdoor kunnen voertuigen en infrastructuur met elkaar communiceren. Dit geeft nieuwe mogelijkheden om informatie aan te bieden aan weggebruikers waardoor men veilig, snel en soepel op de plek van bestemming kunnen komen.