Op pad met rayoninspecteur Renko Ax

Gepubliceerd op 23 maart 2018

Het is vrijdagmiddag en ik rijd van Steunpunt Beukers, waar ik werkzaam ben, naar huis. Ik zet mijn auto op ‘zichtbaar’ zodat de verkeerscentrale kan zien dat ik dienst heb en waar ik ben. Als er iets is op een provinciale (vaar)weg zoals een ongeval, verkeersonveilige situatie of openbare verlichting die het niet doet, dan moet er een rayoninspecteur ter plaatste gaan. Van vrijdag tot zondag heb ik bindingsdienst.

Geschreven door: Renko Ax

Het is vrijdagnacht 00:05 uur en ik sla net de dekens om mij heen. Mijn telefoon gaat, het is de verkeerscentrale! Ik mopper een keer en neem op. Er is een auto de bocht uitgevlogen op de N765, situatie verder onbekend. Ik bevestig de melding, kleed me aan en stap snel in de auto. Aangekomen in Kampen zie ik een groot gat in het hek bij onze brug/sluis. Overal liggen onderdelen van een auto en ik zie stukken velg en koplamp beneden bij de brug liggen. Dit moet hard gegaan zijn, bedenk ik me. Een auto zie ik niet. Zou hij onderaan de brug in het water liggen?

Samenwerking met de politie

Ik schrik, want er komt een auto met hoge snelheid naar mij toe. Ik doe een stapje achteruit en ga in het licht van mijn auto staan. Het is de politie. Beide agenten stappen uit en één zegt: “Oh, je bent van de provincie.” De andere agent: “Ja, de dader is gevlucht. Er is mogelijk alcohol in het spel. De auto is al opgehaald voor sporenonderzoek.” Ik vertel ze dat ik de railing laat herstellen en de rommel wel voor ze opruim.

Ongeval N765; Mijn telefoon gaat, het is de verkeerscentrale! Ik mopper een keer en neem op.

De politie gaat verder met zoeken en ik neem de schade op. Ik vind dat het kapotte hek niet dusdanig gevaar oplevert voor de weggebruiker dat het direct hersteld moet worden. Ik loop naar mijn auto, zet meerdere pionnen naast het hek, ruim de rommel op en besluit dit morgen te laten herstellen. Een situatie als deze heb ik ook nog niet eerder zo meegemaakt, dus dit leek mij de verstandigste optie.

Mooie oplossing bedacht

Het is inmiddels al 03:45 uur en in het weekend is het niet bijzonder druk op deze weg. Ik meld bij de verkeerscentrale dat ik de situatie heb veiliggesteld en dat ik weer naar huis ga. Ik ga lekker in mijn bed liggen en hoop dat de verkeerscentrale mij voor de rest van de nacht met rust laat. Zaterdag ochtend om 08:00 uur bel ik onze aannemer en vertel wat er aan de hand was vannacht. Ik bestel 2x voorwaarschuwing (melding dat er werkzaamheden plaatsvinden), 1 bots-absorber (vrachtwagen) en vraag om een inventieve noodreparatie aan de brug. Mijn collega monteur bruggen en sluizen kan zich hier maandag over buigen. Om 13:00 uur meldt de aannemer mij gereed te zijn en ik controleer zijn werk. “Mooi bedacht hè!” Hij lacht. “Inderdaad, mooie oplossing. Ziet er netjes uit Johnny, tot de volgende!"

Geïnteresseerd geraakt in het werk als handhaver bij de provincie Overijssel?

Schrijf je in voor onze job alert en je ontvangt direct een mail wanneer er een vacature verschijnt.